Minyak Zaitun


Penyelidik dari Akademi Neurologi Amerika (American Academy of Neurology) mencadangkan bahawa Minyak zaitun perlu ditambah ke dalam cadangan pemakanan untuk pencegahan strok / angin ahmar bagi orang dewasa lebih tua, berdasarkan penemuan kajian baru.

Minyak zaitun akan menjadi satu cara murah dan mudah untuk mencegah kemalangan kardiovaskular yang sama dengan penuaan. Dalam hasil kajian, penyelidik mendapati risiko strok @ angin ahmar 41 peratus lebih rendah bagi mereka yang berumur lebih 65 tahun yang menggunakan minyak zaitun kerap dalam diet.

Dalam kajian itu, penyelidik menerokai rekod perubatan 7,625 orang berumur 65 tahun dan lebih tua dari tiga bandar di Perancis yang tidak mengalami strok, mengklasifikasikan mereka ke dalam 'tidak menggunakan', 'penggunaan sederhana' atau 'penggunaan intensif'. Para penyelidik menentukan penggunaan intensif seperti menggunakan minyak zaitun untuk memasak, sebagai sos dan disapu pada roti.

Berbanding dengan mereka yang tidak pernah menggunakan minyak zaitun, risiko strok adalah 41 peratus lebih rendah, tetapi penyelidik tidak pasti dengan tepat mengapa - terdapat 148 strok antara 7,625 peserta. Tahap yang lebih tinggi asid oleik plasma dari minyak dikaitkan dengan insiden yang lebih rendah terjadinya strok.

Dalam kajian lain dulu, yang disiarkan pada 15 Oktober 2010 dalam isu Toksikologi dan Farmakologi Gunaan (Toxicology and Applied Pharmacology), yang dijalankan oleh penyelidik Monell dengan kerjasama ahli sains dari Universiti Pennsylvania, mencadangkan oleocanthal yang ditemui dalam minyak dara zaitun tambahan, mungkin mempunyai sifat farmakologi yang boleh melindungi dari Alzheimer .

http://unikversiti.blogspot.com/2011/06/penemuan-baru-minyak-zaitun-mungkin.html

0 comments:

Post a Comment